Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat VI. kerületi Tagintézménye

     1062 Budapest, Bajza utca 46.   telefon: 302 6692, 302 7093, fax: 301 0830, email: tereznev@gmail.com        

OM azonosító: 101878   Szervezeti kód: 191010


FŐOLDAL TERÁPIÁINK SZAKÉRTŐI VIZSGÁLAT ISKOLAÉRETTSÉGI               MUNKATÁRSAINK  TEHETSÉG- GONDOZÁS LOGOPÉDIAI AMBULANCIA TÖRTÉNETÜNK DOKUMENTUMAINK KÉPTÁR TERÉZVÁROS INTÉZMÉNYEI

A weblapot szerkeszti: Tóth Veronika

 
Menü
 
Terápiáink

Szakértői bizottsági tevékenység

Iskolaérettségi vizsgálat

Iskolaérettségi 2015

Tehetséggondozás

Iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás

Nevelési Tanácsadás

Logopédiai ellátás

gyógytestnevelés

konduktív pedagógiai ellátás

fejlesztõ nevelés

gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás

Munkatársaink
Történetünk
Dokumentumaink
Törvények, rendeletek
Képtár
Terézváros intézményei

 

 
Szakmai Nap 2008

2008-ban intézményünk 40. születésnapját a Párbeszéd című Szakmai Nappal ünnepeltük.

Idekattintva elérhetőek a Szakmai Nap előadásai.

 
Látogatók száma
Indulás: 2009-10-09
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Intézményünk története

 

A hatvanas évek végére a főváros minden kerületében megalakultak a nevelési tanácsadók. A VI. kerületben korábban megtörtént ez, 1968-ban a tanács oktatási osztálya dr. Gusztos Erzsébetet, gyermekorvos - pszichológust bízta meg a Nevelési Tanácsadó vezetésével. Pszichológus, pedagógus és családjogász végezték a tanácsadó munkát, külön erre a célra kialakított hely és felszerelés nélkül, heti 2x2 órában, társadalmi munkában.  Ezzel párhuzamosan az oktatási osztály Parti Józsefné pszichológust iskolapszichológusi státuszba helyezte, majd 1969 októberétől rábízták a kerületi Nevelési Tanácsadó vezetését.

Az 1969/70-es tanévben készült munkatervben szerepel : 
(Parti Józsefné és munkatársai: A Terézvárosi Nevelési Tanácsadó története; Nevelési Tanácsadó Műhely, FPI, 1996.)1973-ig a tanácsadás állandó hely hiányában különböző intézmények, társadalmi szervezetek helyiségeiben folyt. Ebben az időszakban legnagyobb arányban iskolapszichológusi munka történt. 1973-ban a 3 főállású munkatárssal működő Nevelési Tanácsadó a Munkácsy M. u. 10. sz. óvoda két pici helyiségében kapott állandó elhelyezést.
Az 1975-ben történt első szakfelügyelői látogatás, amelyet dr. Horányi Györgyné  végzett, azzal az eredménnyel járt, hogy a Tanácsadó tovább bővíthette szakembereinek sorát. A tanácsadó önálló intézménnyé vált, kialakította helyét a kerület oktatási intézményei között.

 A tanácsadó fennállásának első évtizede során kialakult a nevelési tanácsadás feladatköre, az oktatási intézmények és a kerületi vezetés elvárásai közül kiválogatódtak azok, amelyeknek ellátása pedagógiai, gyógypedagógia, pszichológiai szakértelmet kívánt.
Az egyik legfontosabb feladatkör az iskolaérettségi vizsgálatok elvégzése volt, amellyel a Fővárosi Tanács egy 1968-as rendeletében bízta meg a Nevelési Tanácsadókat. 

A korai fejlesztés és az iskolaelőkészítő foglalkozások a beiskolázás előtti fejlettséget mérő vizsgálatok évről évre felhalmozódó tapasztalatai alapján szintén nagy feladatot jelentettek a Tanácsadó működésében. Azok a gyerekek, akik iskolaérettek, azonban valamely részképesség(ek) terén fejlesztést igényelnek, egyéni figyelmet biztosító, kisebb létszámú, korrekciós osztályokban kezdik az általános iskolát. Az egyéni fejlesztés irányát a tanácsadóban készült szakvélemény alapján tudta a pedagógus kijelölni. 

Ekkor a már bevált gondozási formák mellett újak indultak: pszichoterápia egyéni és csoportos formában, fejlesztő csoportok, a szülők számára beszélgetőcsoport, szorongásoldó csoportos foglalkozás gyerekek számára, családterápia, és a sor állandóan bővült...

1997-ben a Terézvárosi Nevelési Tanácsadó a szép fasori villából elköltözött, és nagyobb, a munkavégzéshez kedvezőbb feltételeket biztosító helyen, a Bajza u. 46. sz. alatti ház második emeletén kapott elhelyezést.
1996-tól 2006-ig Dr. Veresné Kovács Judit volt a Nevelési Tanácsadó vezetője, Parti Józsefné nyugdíjba vonult, és még évekig dolgozott heti két napon a Tanácsadóban. A munkatársak egyre magasabb szintű képesítéseket szereztek. A Tanácsadó eszköztára nőtt, egyre több és jobb minőségű fejlesztő eszközt, játékot, terápiás eszközt sikerült beszerezni.

A Tanácsadó szerepköre folyamatosan bővült, a pályaválasztási tanácsadás, az iskolai osztályok közösségi mintáinak felmérése (szociometria), osztályok átalakításhoz pszichológiai vizsgálat végzése is hozzátartozott az intézmény feladatköréhez. "... az iskolaéretlen, beilleszkedni nem tudó, tanulási nehézségekkel kűzdő gyermekekkel foglalkozás, az osztályfőnöki pedagógiai tervek, feljegyzések egységesítése, segítése az eredményvizsgálatokban, szülői értekezletek tartása, a gondolkodásszint összehasonlító vizsgálat, az új programmal dolgozó és hagyományosan tanító osztályban, túlkoros tanulók, pályaválasztás, nevelési eredményvizsgálat, pótáttelepítés...", és még sok más."
A feladataiban, munkatársi létszámban, az ellátott gyerekek számában egyre bővülő intézmény 1980-ban új helyre, a Zeneiskolával egy épületbe költözött, a Városligeti fasor 6. sz. alá.

1999-ben, a főváros egyre több kerületében alakuló iskolapszichológusi hálózathoz csatlakozva, Tanácsadónk is kibővült. Hét új munkatárs kezdte meg munkáját óvodapszichológusként és iskolapszichológusként.

Dr.Veresné Kovács Judit 2006-ban nyugdíjba vonult, és a Tanácsadó igazgatója Bienerth Anna lett, aki változásokkal teli időszakban vette át a tanácsadó vezetését. 2007-ben az intézmény feladatköre ismét kibővült. Tizennégy logopédussal gazdagodtunk, akik a kerület oktatási intézményeiben végzik munkájukat. Ekkor a nevünk is megváltozott, Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálati Központ lettünk, majd egy ismételt névváltozás után Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat a nevünk.

2008-ban a Nagymező utca 52. szám alatti telephelyünkön megnyílt a Logopédiai Ambulanciánk.

Szintén 2008-ban megkaptuk a Bajza utca 46. szám alatti épület földszinti helyiségeit, ahol csoportszobát, gazdasági irodát, és óvoda,-iskolapszichológusi szobát alakítottunk ki.

2009-ben ismét gyarapodtunk: kilenc fejlesztő pedagógus és két gyógytestnevelő került a Szakszolgálathoz. Mindannyian a kerület óvodáiban és iskoláiban végzik a munkájukat.

2011-ben Pinterics János vette át az intézmény vezetését. Bienerth Anna pedig nyugdíjba vonult.

 
Segítő intézmények
 
Különleges iskolák SNI-BTM

Kerületenkénti bontásban

 

 
Pályaválasztás linkek
 
Továbbtanulás külföldön
UWC ösztöndíjak külföldi tanuláshoz
EURODESK - ifjúsági portál
Európai Ifjúsági Portál
Engame Akadémia - felkészítés a külföldi továbbtanulásra
MILESTONE Institute - előkészítő programok angol és amerikai egyetemekre
Scandinavian Education Agency - tandíjmentes szakok Dániában
Ausztriai továbbtanulási lehetőségek, tudnivalók

Study Time - továbbtanulás a világ minden pontján

Tanulj külföldön! - blog a külföldi továbbtanulásról
Tanulj külföldön! - Facebook oldal
Tanulj az USA-ban!
Tanulás az Egyesült Királyságban! - British Council
Westminster University London
Online egyetemi kurzusok a világ legjobb egyetemein
PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space)
Euroguidance network
Euroguidance Hungary
European Voluntary Service (EVS) - Európai Önkéntes Szolgálat
Fiatalok Lendületben Program (FLP) / Youth in Action
Fiatalok a Vidékért Egyesület
AFS (American Field Service) Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány
 

 

 

A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!